Christelijke storybag

Christelijke storybag

Vertel een uniek bijbelverhaal

Ik vind het heel erg belangrijk dat kinderen de bijbel leren kennen. Dat ze uit de verhalen leren dat God te vertrouwen is, toen en nu. En andere waarheden ervan mogen leren. En dat hoeft dan zeker niet een bijbel te zijn in een moeilijke vertaling. Want daardoor begrijpen ze niet wat God met het verhaal tegen hen wil zeggen. In mijn voorstellingen gebruik ik daarom vaak een christelijke storybag om een bijbelverhaalbijbelverhaal te vertellen. Een christelijke storybag is een felgekleurde stoffen zak. Het kan gebruikt worden als een visueel hulpmiddel bij het vertellen van een bijbelverhaal. Want een bijbelverhaal vertellen voor kinderen is vaak lastig, kinderen zijn snel afgeleid en ze kennen vaak al zo veel verhalen die in de bijbel staan. Je moet het wel heel erg spannend kunnen vertellen om de aandacht erbij te houden. Vooral voor beelddenkers is het soms heel lastig om erbij te blijven als je niets laat zien, hun gedachten dwalen al snel af. En dat is natuurlijk niet wat je wilt, en ik met een voorstelling zeker niet. Het is de bedoeling dat mijn publiek, of het er nu twintig zijn of tweehonderd zijn, heel geboeid naar me blijft kijken en luisteren.

Drie christelijke storybags

Daarom is de christelijke storybag een super mooi en handig hulpmiddel om een bijbelverhaal te vertellen. Het is alsof ze het verhaal voor de eerste keer horen. Kinderen, maar ook volwassenen, blijven altijd geboeid als ik de storybag gebruik. Steeds weer wordt het binnenstebuiten gekeerd en de ene na de andere kleurige christelijke afbeelding wordt onthuld. De christelijke storybag heeft acht verschillende kanten en daarmee is een heel bijbelverhaal te vertellen. 

Ik vind het zelf een groot voordeel dat ik altijd snel de christelijke storybag kan pakken. Het heeft geen enkele voorbereiding nodig. Hij ligt klaar in mijn decor en zodra ik hem pak en mijn hand erin doe, kan ik al beginnen. Natuurlijk volg ik de lijn van het bijbelverhaal, maar het leukste is dat je elke keer zelf je woorden kan kiezen. Zo is het voor jezelf ook leuk om het verhaal te vertellen. Met je andere hand kan je ook over de designs gaan of iets aanwijzen wat je op dat moment wilt uitlichten. Natuurlijk hoef je niet stil te blijven staan, het is veel leuker als je lekker gaat staan en zo af en toe van links naar rechts loopt of andere bewegingen doet. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze bij het zien van de christelijke storybag afhaken of niet meer opletten. Iedereen is zo nieuwsgierig wat het volgende vak weer laat zien.

Bij de storybag van het verhaal van de dwaze en de wijze man die allebei een huis gingen bouwen vind ik het altijd leuk om te bewegen. Als ik het over de ene man hebt ga loop ik naar rechts, doe ik net of ik een mooie hoop aarde zie liggen en vertel ik verder over de man die het huis daarop gaat bouwen. Dan loop ik naar links op zoek naar een perfecte plek en ik zie dan een denkbeeldige rots. De man is uiteindelijk ook blij met zijn plek en begint te bouwen. Terwijl ik de story bag gebruik loop ik weer terug naar het huis die, na de felle storm, niet meer te zien is en dan weer terug naar het huis dat na die storm nog staat.. Zo maak je het verhaal nog aantrekkelijker, met de christelijke storybag maar ook voor jezelf. Omdat je steeds heen en weer loopt, of met je hand dingen aanwijst, blijft het steeds een verrassing wat je gaat doen of gaat zeggen. Zo wordt een eeuwenoud verhaal plots weer boeiend.

Natuurlijk is het leuk om de kinderen zelf te betrekken bij het verhaal. Zo vraag ik bij de afbeelding van dieren bij de storybag van de schepping welke dieren de kinderen zelf hebben. Gegarandeerd dat elk kind heel graag wil vertellen welk dier of dieren ze in huis hebben. Of dat ze graag mee willen doen als ik vraag waar ze bij het blauwe vlak aan moeten denken, of bij het witte. Kinderen leren door vragen te stellen, daar samen over na te denken en antwoorden te geven. De eigen manier van denken van kinderen is daarbij belangrijk, evenals hun ervaringen, ideeën en vragen. Zo betrek je op een eenvoudige manier elk kind bij het verhaal. Er is natuurlijk geen fout antwoord, het is aan jou om sommige antwoorden creatief in te vullen

Als je de eerste keer een christelijke storybag wilt gaan gebruiken is het slim om een paar keer thuis te oefenen. Het is geen ingewikkelde zak, maar je moet even goed kijken hoe je hand telkens weer op een goede manier in de zak komt. En als je het weer binnenstebuiten hebt gekeerd dat je goede kant te zien is, zodat jij verder kan gaan met je verhaal. Een groot voordeel van een storybag vind ik dat ik het telkens op nieuw kan gebruiken, eindeloos veel. En dat het voor kinderen van 4 jaar heel leuk is maar ook voor kinderen van 12 jaar en zelfs daar boven. Ik heb gemerkt in al die jaren dat ik de christelijke storybag gebruik, dat ook volwassenen vaak niet begrijpen hoe die zak in elkaar zit en ook geboeid tot het einde blijven.

De storybags worden geleverd met een voorbeeldscript, de eerste keer lees ik die altijd goed maar als ik de storybags op een gegeven moment ga gebruiken, dan wordt het mijn eigen verhaal. Maar als je het lastig vindt om zelf te improviseren, dan kan je dus heel gemakkelijk het voorbeeldscript aanhouden. Daarop staat ook waar het verhaal in de bijbel staat en welke Bijbelverzen betrekking hebben op welke kant.

Dus de christelijke storybag is een allround, geweldig visueel hulpmiddel, perfect voor alle leeftijden en met veel interactie met het publiek. Ook bij een groot publiek kan een christelijke storybag gebruikt worden, het is eenvoudig om de kanten van de storybag te fotograferen en via een beamer het te laten zien, terwijl je zelf de zak gebruikt voor in de zaal.